Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
07-01-2009, 12:21
ODPALANIE ZMARŹNIĘTEGO L200 -6 C CO JEST GRANE ?
Autor Wiadomość
romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-01-2010, 22:10   

mitsu00 napisał/a:

Z tym Goldem to jednak podchodziłbym z rezerwą. Tankuję Golda od 3 miesięcy i wczoraj w nocy niestety zamarzł na amen. Pomogla laweta i wymiana filtra paliwa.

Pozdr.

Ja również miałem ten sam problem wczoraj.Tylko,że mi pomógł "farelek" włączony na godzinkę pod maską.Wcale nie w garażu.Mam podgrzewany filtr paliwa tylko,że on coś daje jak się odpali.

timber 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi L 200 rok 2007
Wysłany: 26-01-2010, 23:33   

czesc chłopaki. Moja Elcia pojechała dziś na lawecie. 1500obr/min. i koniec. Z Rudy do Katowic jechał bym ze 2 godziny te 17 km.Wspomniałem im o podgrzewanym filtrze zobaczymy co zrobią...Ciągle tankuję na shellu v-power diesel..a tu taka zmuła ..:-(((

romero napisał/a:
mitsu00 napisał/a:

Z tym Goldem to jednak podchodziłbym z rezerwą. Tankuję Golda od 3 miesięcy i wczoraj w nocy niestety zamarzł na amen. Pomogla laweta i wymiana filtra paliwa.

Pozdr.

Ja również miałem ten sam problem wczoraj.Tylko,że mi pomógł "farelek" włączony na godzinkę pod maską.Wcale nie w garażu.Mam podgrzewany filtr paliwa tylko,że on coś daje jak się odpali.

center
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2010, 02:30   

U mnie po zamontowaniu filtra z podgrzewaczem i wymianie akumulatora na nowy Ela zapala i jeździ jak na razie 3 czy 4ty dzień z rzędu przy mrozach w nocy od-20 do -28.Nie jest to palenie "na dotyk" - czasami za drugim,trzecim razem ale to w końcu diesel i temperatury też są extremalne zwłaszcza dla polskich paliw.Paliwo brane od regionalnego dostawcy + dodatek Castrol TDA:

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 27-01-2010, 07:04   

romero napisał/a:
mitsu00 napisał/a:

Pozdr.

...panowie ja tylko opisuje to czego doswiadczam...mi na BP ultimate nie banglal...na Goldzie dziala bez zarzutu...a tak serio to powyzej -10 powinno sie lac jakis madafaka odmrazacz/uszlachetniacz lub benzyne do baku bo paliwo u nas wybredne...

pzdr

P.S.
o farelku vel. suszarce do wlosow to wczoraj na onecie czytalem, ze wlaczyl...poszedl i straz dogasila zgliszcza

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 27-01-2010, 07:54   

chlopaki u mnie druga zima zero problema a Ela stoi na strodku pola min temp. -24 i pali smiga wiec powtorze: tankuje shell zwykly ON lub BP zwykly ON , co trzecie tankowanie BP ultimate. W listopadzie ze dwa razy niebieskie STP. Jesli temperaturka spada ponizej -5 non stop BP U.
W aku dolalem wody bo bylo malo i jezdze codziennie do 18-19, startuje rano ok. 6
Moze w Lodzi jest lepsze paliwo albo lepsze Elki :)
Nie leje juz 5% benzyny do ON bo to nie pomaga a szkodzi. Tak samo nie lejcie dentki i czarnego STP na czyszczenie wtryskow bo sie zapycha i kopci jak ikarus. PZDR

Bartman
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2010, 08:39   

HugoOrmo napisał/a:
ja z BP ultimate mam złe doświadczenia
Potwierdzam, mi po tym też gorzej bryka na mrozie ;) . Leje teraz z powrotem zwykłego diesla na BP + eliksir i dziś przy -22 bez problemów. Myślę jednak, że to nie kwestia logo stacji , czy rodzaju paliwa, ale jakości poszczególnych partii. Poza tym BP ostatnio zmieniło właściciela (tak przynajmniej wynika z faktur) i mam wrażenie , że ta zmiana pociągnęła za sobą spadek jakości oleju napędowego.

PiotrasL200 
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
Wysłany: 27-01-2010, 09:08   

witam!
Tydzień temu o 8 rano odpaliłem L i udało mi się przejechać 1km. Temp. -23 C. Fabryczny filtr paliwa. Potem szarpanie itd. itp. Podniosłem maskę, zabełtałem ręczną pompką paliwa i pomogło.

Paliwo leję na markowych stacjach ale zwykły ON - nie żaden Ultimate, Dynamic, Gold czy inna Verva.

Nazajutrz wymieniłem filtr paliwa na akcesoryjny (31500km przebiegu) i działa jak ta lala.
Pod Kościerzyną stał pod chmurką, -32 C - jeździ pięknie.

Akumulator mam fabryczny - ostatnio dolałem 0,5l. Auto parkuje pod domem.

No i na koniec - leje dodatek antyżelowy (depresator) szwedzkiej firmy BLACK ARROW - DIESEL SKYDD. 10ml na 10l paliwa: silnik chodzi ciszej i rano zero problemów. Przy -20 -30 C odpala od razu nawet bez naciskania gazu.

Takie są moje subiektywne doświadczenia :)

Qrczę abym nie zapeszył :twisted: bo te nasze L-ki to kapryśne są :twisted:

pzdr

fazacz 
Forumowicz

Auto: L200 rok 2006 170 KM
Wysłany: 27-01-2010, 09:14   

PiotrasL200 napisał/a:
bo te nasze L-ki to kapryśne są

Jak to kobiety kapryśne :) i to bardzo :)
Yokohama ADVAN S.T. V802 285/45R20 112Y
Radio CB Albrecht AE 6890

Osłony Asfir: Silnik Skrzynia Bak
Wyciągarka: PW 45 12V

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 27-01-2010, 09:38   

Dzis bylo pod domem -24 odpalila, pojechala i git...
Generalnie to w porownaniu do zeszlego roku tej zimy przy juz ponad tygodniowym mrozie w okolicach -20 ela smiga jak Katarina Witt w swoich najlepszych latach albo Uwe Ampler w wyscigu pokoju...
slyszalem kiedys teorie zeby zima lac zwykla rope bo te wszystkie V-powery, ultimaty, goldy, dynamic'i i vervy maja za duzo dodatkow, ktore przy duzych mrozach nie daja rady ale jak tu widac z naszych wypowiedzi co elka i co kierowca to inny patent na zime choc wszedzie powtarza sie:
elektrolit w aku
uszlachetniacz
filtr pawila
zaufana stacja beznynowa (baaaardzo subiektywne :wink: )

pzdr

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 27-01-2010, 11:51   

dodaj jeszcze okresowe (co 15kkm) spuszczanie kilku kropel z filtra paliwa (trzeba niestety odkrecic dwie sruby mocujace filtr - moze mam za duze lapy ale sie nie mieszcza :D pozniej poluzowanie sruby na dnie + pompka 3-4 razy i skrecenie) nie wiem czy czujnik wody mam ale cos tam sie na dnie zbiera.
Co do BP U. sie nie upieram, ale na zwyklym ON glosniej pracuje i wiecej mi spala (dane nie z kompa Eli :D )

mak721 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II Long 2.8 TD 95'
Wysłany: 29-01-2010, 12:43   

Witam MM !
Chciałbym się wypowiedzieć w temacie. Co prawda sam jeżdżę Pajero 2.8TD ( 242.000 km ) ale to też diesel.
Miałem problem z zamarzaniem paliwa co kombinowałem i ile włosów straciłem to nieważne.
Mam paru kumpli w Norwegi i zdałem się na ich doświadczenie w temacie diesla. teraz -025 st czy - 29 st już nie jest problemem, tankuję na Orlenie zwykłe paliwo i dolewam szwedzkiego dodatku SKYDD DIESEL. Nie montowałem żadnych podgrzewaczy paliwa czy cieczy chłodzącej teraz jest OK.
Ostatnio zastanawiam się tylko nad montażem grzałki chłodziwa w blok silnika bo autko już leciwe i motoru mi szkoda no i to wygoda wsiadam do ciepłego autka, aku pełne super sprawa.
Pozdrawiam
mak721

timber 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi L 200 rok 2007
Wysłany: 29-01-2010, 13:15   

wczoraj zamontowali mi podgrzewacz filtra paliwa w ramach akcji serwisowej- jakbym sie o niego nie upomniał to nawet by nie powiedzieli że coś takiego istnieje:-). Oczywiście po tym jak przyjechałem na lawecie - autko gwarancyjne- podgrzewacz za free.

Januszl200 
Forumowicz
Januszl200

Auto: Mitsubishi L200
Wysłany: 01-02-2010, 09:09   

mak721 napisał/a:
dolewam szwedzkiego dodatku SKYDD DIESEL

Tu potwierdzam. Używam tego specyfiku już od paru lat i problemy z rozruchem w zimie wynikały tylko z padniętych żarowych (o których kiedyś już wspominałem) ew. ze słabą baterią. :D

PiotrasL200 
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
Wysłany: 01-02-2010, 09:18   

Witam!
Uważam, że warto Skydda kupować - sprawdzone (kilka postów wyżej). Półlitrowa butelka (na 500 litrów paliwa) kosztuje około 20zł.

pozdrawiam

miczon 
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Wysłany: 04-02-2010, 08:44   

Wczoraj, po tygodniowym oczekiwaniu, podgrzewacz paliwa został zamontowany. Oczywiście wszystko w ramach gwarancji. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę mrozów w przyszłości.

Odpowiedz do tematu